top of page
Studio BKL Via Belgica locatie meubels.jpg

De oude Romeinse weg tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen was een 400 kilometer lange weg die de kanaalkust met het Duitse Rijnland verbond. In de 20e eeuw heeft deze verdwenen route, in het kader van de bewustwording van het Romeinse verleden, de naam ‘Via Belgica’ gekregen. Aan de Via Belgica zijn (verborgen) objecten gelegen waaronder villa’s, badhuizen, grafheuvels, wachttorens en vica’s.

 

Barry Kerckhoffs heeft in 2015 bij bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp een ontwerp opgesteld voor een rust- en informatieplek bij de Villa Onderste Herkenberg in Meerssen. Het rust- en informatiemeubel heeft een opvallende verschijningsvorm die verwijst naar de Via Belgica en het Romeinse verleden. Dit meubel is was de aanleiding om te komen tot een Via Belgica meubel concept, waarmee meerdere bijzondere punten langs de route worden gemarkeerd. 

De meubels kennen een aantal specifieke details. Het grafische ontwerp van de letters VIA, waarbij één poot van de V verlengd is, vormt de basis van de meubels. In de bank-variant vormen de stalen letters VIA de constructie van de bank. Bovenop deze letters is het zitvlak aangebracht. In het zitvlak is een informatiepaneel opgenomen. Op dit paneel is een visualisatie van de ooit aanwezige Romeinse situatie opgenomen. Op de grote V is in stalen letters de naam van het object, waar het Via Belgica meubel is geplaatst, aangebracht. Bij de informatiebord-meubels zijn de letters VIA juist uitgesneden en vormen deze, als inverse van het Cortenstaal, het beeldmerk.

Meerdere in binnen- en buitenland aan de Via Belgica gelegen gemeentes zijn geïnteresseerd in het meubel. In de periode 2015 – 2021 zijn meerdere meubels gerealiseerd bij bijzondere plekken langs de Via Belgica en Nederland en binnenkort ook in België (Riemst).

Studio BKL is vriend van Via Belgica (www.viabelgica.nl)

Via Belgica meubel Coriovallum.jpg

Via Belgica meubel 'Coriovallum'

Studio BKL
Kuileneindestraat 33
6231 KE Meerssen
T: +31 (0)43 3654450

E: Barry@studiobkl.nl

LinkedIn.png
bottom of page